Oldal kiválasztása

Hogyan válasszunk jó coachot

Szerző:
Kascsák Ármin – Önismereti tréner & coach

Segítség, rossz coach-t választottam!

Ha felmerült már benned, hogy egy coach támogasson abban, hogy elérd a céljaidat, akkor biztosan te sem szeretnél rosszul választani.

Rossz példák

Több kliensemmel is előfordult már, hogy nem én voltam az első coach az életükben. Ők szívesen meséltek a korábbi tapasztalataikból. Most ezekből merítek néhány példát, hogy te könnyebben felismerd és elkerüld a nehézkes együttműködéseket.

Gyakran előforduló coach-kliens együttműködési nehézségek

  • A coach nem törekszik arra, hogy beleképzelje magát a kliens helyzetébe, hanem inkább igyekszik távolságot tartani.
  • A coach nagyon vehemensen (akár lehengerlő energiával) reagál a kliens problémáira, és nagyon gyorsan meg akarja oldani ezeket. Frusztrálja, hogy a kliens nem elég “tettre kész” .
  • A coach/terapeuta több dologra világít rá, mint amennyit a kliens be tud fogadni, viszont nem támogató abban, hogy ezek az újonnan felismert helyzetek feloldódjanak, és rendeződjenek.
  •  A coach és a kliens egyszerűen nem egy nyelvet beszélnek, nehezen értenek szót.
  • A coach egy olyan témát vállal el, amiben nincs meg a tapasztalata és a magabiztossága.
  • A kliens azt érzi, hogy a helyzet amivel érkezett, amin változtatna, nem hogy egyértelműen kitisztulna, világossá válna, hanem mintha egyre bonyolultabb lenne.
  • A coach-nak már a beszélgetés elején megvannak az elképzelései abban, hogy a probléma honnan gyökerezik és mit kellene tenni. Ilyenkor hajthatatlanul afelé tereli a témát, és nem pedig a kliens valódi problémáira világít rá.

Téged mi fog meg a coachodban?

Általában akkor választasz rosszul együttműködési partnert, ha csak azt a célt tartod szem előtt, amit el szeretnél érni, és úgy érzed, hogy mindegy hogy ki az akire rábízod majd magad. Fontos, hogy ehhez kapcsolódhat egy olyan nézőpont is, hogy a változás nehéz lesz és akkor is megéri az időt + energiát + küzdelmet, ha a coach-al nem lesz könnyű együttműködni.

Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.
Henry Ford

Mindebből könnyen következik (de nem teljesen törvényszerű) hogy ha azt gondolod, hogy óriási küzdelmek árán fogod csak elérni a célodat, akkor ezt a teremtést leszel hajlamos létrehozni az életedben.

Ha pedig a coach-al nem fogsz tudni jól együttműködni, akkor nem fogsz tudni, vagy csak nagyon nehézkesen célt érni.

Viszont ha  abban a megközelítésben keresel coach-t, vagy mentort, hogy ki az az ember, aki a legnagyobb támogatás lehet a céljaid elérésében, máris élesebben fogod látni ki lenne a megfelelő. Nemde?

A kérdésekkel nyitunk a változás felé, a tényekkel pedig mindig szűkítjük a lehetőségeinket, de erről majd egy másik cikkben írok.

Szóval tedd fel magadnak a kérdést:

Ki lenne most az az ember, aki gördülékenyen tud támogatni a célomban. Ki az akivel örömmel és könnyedén tudok áramolni?

Érzem rajta, hogy rám tud hangolódni. Tudunk egy közös halmazból gondolkozni. És mindenekelőtt nem akar rám erőltetni semmit. Ráérez a határaimra, és a képességeimre. Ezeket felfedezve pedig elérem vele a céljaimat!

Egy ilyen embert keress!

Kívánom, hogy te is találd meg a számodra megfelelőt! 🙂

Beszéljünk!

Kapcsolat

Telefonszám

Hely ahol személyesen találkozhatunk:

„ Ha bizonytalan vagy, akkor nincs elég információd.

Ezért ha kérdésed van, tedd fel most! 

Kapcsolatfelvétel

[fblike]